Mellan jul och nyår

30/12 2014
Julen är över och lite vemodigt är det allt... Man längtar, pysslar en massa och planerar julklappar till barnen osv och så är det över alldeles för snabbt!
Vi hade en trevlig julafton hos min svåger och svägerska med mycket god mat och julklappshazard. Övriga juldagar har jag arbetat.
 
Vi har ju också firat Hannas födelsedag 11 december i hennes mysiga lägenhet, en liten gran i fönstret fick det bli och första tomten som självklart är grå och vit och passar ihop med övrig inredning...
 
 
En "julig" och välkomnande dörr hemma hos oss!
 
 
Nu har Janne och jag varit lediga två dagar och varit hos våra goda vänner som i vanliga fall bor i Luxemburg, men är i Sverige över julen. Det blev två mysiga dagar i deras lägenhet i Västervik, god mat och trevligt sällskap!
 
På vägen hem stannade vi här och handlade ljus:
 
Värt ett besök när man är i Västervik, otroligt fin innemiljö där de stöper ljusen för hand.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lucka 24

24/12 2014
 
Äntligen julafton och lucka 24! 
I dag tänker jag betala in pengar till organisationerna Maskrosbarn och Min stora dag och hoppas på att ni också tänker göra detsamma! God jul på er alla som följt mig genom alla luckor i december!
 
 
Mina betongtomtar gjorda av raggsockor/tubsockor måste såklart vara med på julafton!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lucka 23

23/12 2014
Småfåglarna ska väl också ha lite julstämning, eller hur? Lägg pepparkaksformar på ett bakpåtspapper. Smält något fett som är bra för fåglar och lägg i solrosfrön eller någon annan fågelmat och lägg "smeten" i formarna. Sätt in i kylskåpet eller i något uteförråd till det har stelnat. Sätt i en ståltråd och häng upp dom ute på julafton!
 
 
 
 
 

Lucka 22

22/12 2014
Har du gjort julgodis och småkakor så kan du också hinna pyssla ihop ett fint kakfat av udda glas och glastallrikar! Använd ett starkt lim som passar till glas. Lycka till!
 
 
 

Lucka 21

21/12 2014
 
Ett par gamla skridskor, tallris och snöspray blev en prydnad i vårt köksfönster!
 
 
 

Lucka 20

20/12 2014
Röda äpplen hör julen till och de är också användbara som ljusstakar när man dukar.
Har tagit fram min julduk som jag fyndat på loppis och ställt ett fat med en äppelljusstake och lite juldofter på.
Nu är det inte många dagar kvar...
 
 
 

Lucka 19

19/12 2014
Handlade på väg hem från jobbet i dag och köpte med mig lite frukt som jag kunde "frosta". Penslade frukterna med äggvita på skalet och rullade  sedan i strösocker. Obs! Lång torktid!
Provade också att sätta stjärnklistermärken direkt på frukten men det var ganska svårt att få kanterna snygga och jag råkade pilla sönder skalet lite här och där...
 
Blir dekorativt på ett tårtfat i glas.
 
 
 
 
 

Lucka 18

18/12 2014
 
Här har ni lösningen när man ska slå in julklapparna och blir tokig på alla snören som trasslar ihop sig!
Jag har sparat en låda som jag köpte körsbärstomater i. En sockerströare passar bra till tunnare snören.
Lycka till med paketinslagningen!
 
 
 

Lucka 17

17/12 2014
 
Gör egna personliga "gåbortblommor". Jag har tagit mossa på vårt lantställe och täckt runt blomman/växten. Dekorerat med någon figur, kottar, julens dofter och kanske några apelsin/citron skivor som har fått torka lång tid på låg värme i ugnen. På med lite konstsnö om det inte kommer någon riktig snö...
 
 
 
En variant som går att göra i stora glasburkar!
 
 
 
 
 
 
 
 

Lucka 16

16/12 2014
 
Snabbaste pysslet i julstressen är att ta dekorationstejp med jultext/bilder och sätta på värmeljusen!
 
 

Lucka 15

15/12 2014
 
Gamla kakformar finns det gott om på loppisar, om man inte vill göra kakor i formarna så passar de till julgransprydnader!
Gör av med lite julstress och ta fram hammaren och banka på baksidan av kakformarna tills de blir platta. Jag använder ett underlägg av kork så inte bordet/golvet blir förstört!
Använd en spik för att göra ett hål i kanten för upphängningen. Sätt på ett bokmärke eller klistermärke i mitten.
Jag har också provat att klistra på en magnet på baksidan och har dom som kylskåpsmagneter.
 
 
 

Lucka 14

14/12 2014
 
Mina absolut största favoriter när det gäller julpynt och som hängt med i många år är de här två! De är alltid framställda tidigt i december varje år.
Luciatåget i äggkartong är gjort av äldsta dottern när hon gick på dagis. Lussekatten i trolldeg är gjord av yngsta dottern när hon var riktigt liten.  Är de inte helt underbara???
 
 

Lucka 13

13/12 2014
När blommorna på amaryllisen vissnar i lite olika takt så brukar jag ta bort alla och sätta de finaste i små glas på bordet när jag dukar till fest. Har du några udda lite högre snapsglas så blir det jättefint!
 
 
Spara glittret från lucia och använd det till nyårsdukningen!
 
 
 

Lucka 12

!2/12 2014
 
Juldoftande ljuslykta fixar man lätt med en glasburk/glaslykta, några kanelstänger och lim. För lite extra lyster så doppade jag ovansidan i lite strösocker...
 
 
 

Lucka 11

11/12 2014
 
Har du några muffins/bullformar hemma så gör du enkelt ditt eget julhjärta till granen. Platta ut två formar vik dom på mitten och sätt ihop dom med limstift. Sätt på ett band så de kan hänga i granen. När limmet torkat så är det bara att lägga i skumtomtar, godis m.m. och hänga upp!
 
 
 
 

Lucka 10

10/12 2014
 
Det behövs inga speciella vaser eller krukor till julens hyacinter... Spola av jorden från rötterna och sätt dom i några fina glas med lite vatten i botten. Enklare kan det inte bli!
 
 

Lucka 9

9/12 2014
Små virkade dukar blir jättefina stjärnor till granen om man sockerstärker dom. Fotot är från förra året då vår gran var ganska enkelt klädd med silver och sockerstjärnor.
Den gamla julgransfoten är i mörkgrönt glas och jag fyndade den på en auktion.
 
 
 
 
 
 

Lucka 8

8/12 2014
Gamla konservburkar eller glasburkar kan få bli lite fina till jul. Ta en virkad duk som du stärker, finns olika sätt att göra det på antingen socker, lim eller tapetklister. Jag föredrar sockermetoden som jag skrivit recept på hur man gör förut på min blogg, ångrar man sig så är det bara att blöta upp den!
När du valt metod för stärkningen så är det bara att lägga den ovanpå locket och forma till den, låt torka några dagar innan du använder burken.
 
 
 

Lucka 7

7/12 2014
 
Har du två stora glasburkar kan du sätta den lilla inuti den stora och fylla mellanrummet mellan burkarna med tex granris. Jag har hällt på lite konstsnö också i fall vi inte får någon snö ute... Ett tips är att lägga i kanelstänger stjärnanis och torkade apelsinskivor för att få lite juldoft! Sätt i ett blockljus eller stort värmeljus.
 
 

Lucka 6

6/12 2014
 
När jag dukar till jul brukar jag sätta en gammaldags hållare för julgranljus på varje tallrikskant,  det blir väldigt stämningsfullt!
Jag har hittat mina på auktioner och loppisar, det är bara att börja leta...
 
 

Lucka 5

5/12 2014
 
Ett pyssel som passar att göra tillsammans med barnen eller göra som en present till något barn!
En snöglob kan vara spännande både för barn och vuxna, använd fantasin och figurer du kanske har hemma.
 
Ta en glasburk och använd lim/silikon och limma fast en figur i locket, låt torka över natten. Fyll burken med grovt glitter och ev paljetter, häll på 1/3 glycerin/glycerol och resten vatten upp till kanten på burken. Limma på insidan av kanten på burklocket innan du skruvar på och låt det torka innan du vänder på burken. Om locket inte är så snyggt så sätt på en dekorationstejp eller spraymåla innan du börjar med snögloben.
Nu är det bara att skaka och njuta av ett roligt julpyssel!
 
 
 
 

Lucka 4

4/12 2014
 
Gör dig inte av med dina gamla glödlampor, de kan bli finfina och personliga julkulor!
Har du bokmärken, lim, strösocker, guldfärg,  paljetter, klistermärken och glitter så är du rustad för att göra dina egna julkulor!
 
 
 
 
 
 
 
 

Lucka 3

3/12 2014
 
Har du några skärp som är slitna men spännet fortfarande är ok så återanvänd dom till jul och nyårsdukningen!
Alla gäster får sitt personliga och av erfarenhet så vet jag att det alltid blir en snackis när man
sätter sig till bords!
Om man vill ha bordsplacering så går det alldeles utmärkt att sticka in ett namn i spännet.
 
 
 
 
 

Lucka 2

2/12 2014
 
Du har alldeles säkert några udda glas i skåpet som du kan använda till att pyssla ihop ett lite "vintrigt" landskap tillsammans med barnen! Fantasin har inga gränser!
Jag har tagit en bricka, hällt konstsnö på och satt dit olika figurer i snön. Vänt upp och ned på några glas och satt ljus ovanpå så det gnistrar i snön när ljusen brinner.
För säkerhets skull sätt en gammal kakform (finns billigt på loppisar) ovanpå glasfoten.
 
 
 
 
 
 

Lucka 1

1/12 2014
 
Tänkte att jag skulle göra en pysseltipskalender här på bloggen, eftersom det är 1 december i dag så är det bara att köra igång! Välkomna att följa med hela december!
 
Ta en stor glasburk lägg i mossa, häll på konstsnö eller lite kokos för att få det lite "vintrigt".
För att göra vinterträd så har jag tagit blåbärsris och penslat grenarna med lim och rullat/hällt på kokos för att få den frostiga effekten.
Sätt i ett djur eller några andra figurer som du har hemma, och finns det inte något lock så kan man sätta på en virkad duk.  Lycka till!
 
 

RSS 2.0